30 hodinová cesta na druhý konec světa, uvítání a první gastronomická vsuvka.
Když jsme přistávali v Port Moresby, byla ještě tma. Během poctivé hodiny letištních kontrol, kdy se veškeré dokumenty vyplňují trojmo, však vyšlo slunko a já poprvé spatřila obrysy svého nového bydliště. Když jsem si o chvíli později stahovala aplikaci k domácí karanténě, přes kterou několikrát denně posílám své fotografie a hlásím současnou lokaci, byla jsem značně překvapená důsledností, s jakou se zde covid řeší. Dle všech doporučení jsem proběhla chodbu s blikajícím světlem, ve které jsem se zrovna ocitla sama, a za nedlouho už nasedala do velkého černého auta. Ne, neunesli mě, i když jsem po více než 30hodinovém letu a značném časovém posunu byla jen těžko při vědomí. Srimal, vysoký salesián ze Sri Lanky, který mě uvádí do tajů papuánského života, na mě na letišti doopravdy čekal a už se řítíme ulicemi probouzejícího se města. Venku je teplo a vlhko, Port Moresby leží 10° pod rovníkem. Teplota se celý rok pohybuje kolem 30 °C, střídá se jen období sucha a dešťů. Točí se mi z té změny trochu hlava.
